ZAPIEKANKA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ANCHOIS
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Papryka jest jednym z warzyw, które mocno zmieniają smak podczas pieczenia. Do niektórych dań właśnie taki smak tworzy doskonałą bazę. Tutaj dodajemy czosnek, anchois, trochę kaparów i przyprawy aby uzyskać bardzo ciekawe danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI

papryka Bell czerwona

papryka Bell pomarańczowa

papryka Bell żółta

6 szt. filecików anchois

3 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki kaparów

2 łyżki natki pietruszki

pół łyżeczki suszonego oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Przekrój papryki na pół i wyrzuć nasiona i błony
  2. Posmaruj je lekko oliwą (najlepiej pędzelkiem)
  3. Połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem skórką do góry
  4. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni w termoobiegu aż skórka będzie mocno przypieczona
  5. Zdejmij papryki z blachy i zawiń je w folię aluminiową na 10 minut (łatwiej będzie zdjąć skórkę)
  6. Do miseczki włóż anchois
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, pietruszkę i oregano
  8. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj
  9. Z papryki ściągnij skórkę (widelcem lub palcami) i pokrój ją na grube paski
  10. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę papryki a na niej rozsmaruj pastę z anchois
  11. Rób tak, aż do skończenia składników
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 4 do 5 minut, żeby się podgrzało


Zapiekanka z pieczonej papryki i anchois Przepis

Zapiekanka z pieczonej papryki i anchois Przepis