ZAPIEKANKA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ANCHOIS Zapiekanka z pieczonej papryki i anchois KATEGORIE Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Papryka jest jednym z warzyw, które mocno zmieniają smak podczas pieczenia. Do niektórych dań właśnie taki smak tworzy doskonałą bazę. Tutaj dodajemy czosnek, anchois, trochę kaparów i przyprawy aby uzyskać bardzo ciekawe danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI 1 papryka Bell czerwona1 papryka Bell pomarańczowa1 papryka Bell żółta6 szt. filecików anchois3 ząbki czosnku świeżego2 łyżki kaparów2 łyżki natki pietruszkipół łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Przekrój papryki na pół i wyrzuć nasiona i błonyPosmaruj je lekko oliwą (najlepiej pędzelkiem)Połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem skórką do góryPiecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni w termoobiegu aż skórka będzie mocno przypieczonaZdejmij papryki z blachy i zawiń je w folię aluminiową na 10 minut (łatwiej będzie zdjąć skórkę)Do miseczki włóż anchoisDodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, pietruszkę i oreganoDolej oliwę i dokładnie wymieszajZ papryki ściągnij skórkę (widelcem lub palcami) i pokrój ją na grube paskiW naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę papryki a na niej rozsmaruj pastę z anchoisRób tak, aż do skończenia składnikówWstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 4 do 5 minut, żeby się podgrzało