ZAPIEKANKI Z WOŁOWINĄ Zapiekanki z wołowiną KATEGORIE Mięsne Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.7)5 Kasia@MilionSmaków Brakuje pomysłu na zdrową i pożywną kolację? A co powiecie na paski czerwonej papryki duszone z czosnkiem, chuda wołowina z kminem, zielone oliwki i żółty ser? A całość zapieczona na pełnoziarnistej bagietce. Po prostu pyszne. SKŁADNIKI 100 g wołowiny (chudej)pół czerwonej papryki2 ząbki czosnku świeżego1 łyżka octu jabłkowego60 g sera żółtego10 szt. oliwek zielonych1 bagietka razowa4 łyżeczki oliwy z oliwekkmin rzymski (kumin)sólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Pół czerwonej papryki pokrój w cienkie i małe paseczki. Na patelnię wlej 4 łyżki wody, wrzuć paprykę i dwa przetarte przez praskę ząbki czosnku. Całość gotuj przez 4 minuty. Dodaj łyżkę octu jabłkowego, zagotuj i odstaw z ognia. Zwartość patelni przesyp do miseczki. 100 g chudej wołowiny pokrój w drobne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Na patelni rozgrzej 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzuć wołowinę i smaż przez 6 minut. Zdejmij z ognia po czym przełóż mięso do miseczki z papryką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni. 10 zielonych oliwek pokrój w plasterki, 60 g żółtego sera zetrzyj na tarce. Dorzuć do miseczki z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Razową bagietkę pokrój na kawałki, po czym na każdy nałóż farsz z miseczki. Ułóż bagietki na blaszce od piekarnika i zapiekaj aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło od razu po wyjęciu z pieca.