ZAPIEKANKI Z WOŁOWINĄ
KATEGORIE
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.88)
Brakuje pomysłu na zdrową i pożywną kolację? A co powiecie na paski czerwonej papryki duszone z czosnkiem, chuda wołowina z kminem, zielone oliwki i żółty ser? A całość zapieczona na pełnoziarnistej bagietce. Po prostu pyszne.


SKŁADNIKI

100 g wołowiny (chudej)

pół czerwonej papryki

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka octu jabłkowego

60 g sera żółtego

10 szt. oliwek zielonych

bagietka razowa

4 łyżeczki oliwy z oliwek

kmin rzymski (kumin)

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Pół czerwonej papryki pokrój w cienkie i małe paseczki. 
  2. Na patelnię wlej 4 łyżki wody, wrzuć paprykę i dwa przetarte przez praskę ząbki czosnku. Całość gotuj przez 4 minuty. 
  3. Dodaj łyżkę octu jabłkowego, zagotuj i odstaw z ognia. 
  4. Zwartość patelni przesyp do miseczki. 
  5. 100 g chudej wołowiny pokrój w drobne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim
  6. Na patelni rozgrzej 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzuć wołowinę i smaż przez 6 minut. 
  7. Zdejmij z ognia po czym przełóż mięso do miseczki z papryką
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni. 
  9. 10 zielonych oliwek pokrój w plasterki, 60 g żółtego sera zetrzyj na tarce. Dorzuć do miseczki z pozostałymi składnikami i wymieszaj. 
  10. Razową bagietkę pokrój na kawałki, po czym na każdy nałóż farsz z miseczki. 
  11. Ułóż bagietki na blaszce od piekarnika i zapiekaj aż ser się roztopi. 
  12. Podawaj na ciepło od razu po wyjęciu z pieca. 


Zapiekanki z wołowiną Przepis

Zapiekanki z wołowiną Przepis