ZGRZEWANA CIABATTA Z BRESAOLĄ I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Zgrzewane kanapki (np grillem kontaktowym) robi się bardzo szybko a smakują świetnie. Składniki zachowują odpowiednią wilgotność i świeży smak i nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych. Kompozycji można wymyślać bez liku.
Dziś czas na klasykę włoskich kanapek: sos pomidorowy, ser i długo dojrzewająca bresaola.


SKŁADNIKI

2 szt. ciabatty

6 plasterków bresaoli

4 plasterki sera żółtego

pół cebuli czerwonej

2 łyżki przecieru pomidorowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
222
11,1%
Bialko
11,7g
7,8%
Weglow...
27g
13,5%
Tluszcze
7,1g
11,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przekrój Ciabattę wzdłuż, ale tak, żeby nie przeciąć jej do końca
  2. Posmaruj środek przecierem pomidorowym
  3. Ułóż w każdej kanapce po 3 plasterki bresaoli
  4. Pokrój cebulę w piórka
  5. Na niej połóż kawałki czerwonej cebuli i przykryj ją plasterkami sera
  6. Włóż ciabatty do zgrzewarki kanapek
  7. Grilluj aż ser się roztopi (około 3 minut)
  8. Podawaj gorące


Zgrzewana ciabatta z bresaolą i serem Przepis

Zgrzewana ciabatta z bresaolą i serem Przepis