ZGRZEWANE KANAPKI Z KURKAMI I OSCYPKIEM Zgrzewane kanapki z kurkami i oscypkiem KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)1 Michał@MilionSmaków Pierwsze kurki w końcu pojawiły się w lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka. Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI 4 kromki chleba razowego8 plasterków sera oscypkapół cebuli czerwonej12 liści rukoli100 g kurek (2 garście)masło (do smażenia)szczypta soli PRZYGOTOWANIE Kurki dobrze myjemy. Duże kroimy na półNa patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kurkiLekko solimy - nie ma co przesadzać, bo oscypek jest odpowiednio słonySmażymy około 4 minut aż kurki się przyrumienią często mieszając Na zgrzewarce do kanapek układamy kromki chlebaNa nich kładziemy po plasterku oscypka, posiekaną cebulę i rukolę oraz podsmażone kurkiKażdą kanapkę przykrywamy kolejnym plasterkiem oscypka i kromką chlebaPrzykrywamy górną częścią grilla i zgrzewamy. Czas mocno zależy od tego jaką mamy zgrzewarkę do kanapek (grill kontaktowy) - u mnie jest to około 4 minutNajlepiej smakują jeszcze gorące, ale można też zabrać ze sobą na wynos i jeść zimne