ZGRZEWANE TORTILLE Z WOŁOWINĄ A LA GYROS Zgrzewane tortille z wołowiną a la gyros KATEGORIE Przekąski Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Michał@MilionSmaków Zgrzewane tortille to proste danie, które pozwala pozbyć się resztek z lodówki ;) Można do nich włożyć przeróżne kombinacje składników a takie danie później dobrze smakuje i na ciepło i na zimno - oraz może posłużyć jako obiad, kolacja czy przekąska. Tym razem wołowina w przyprawie gyros ze świeżymi warzywami. SKŁADNIKI 150 g wołowiny¼ łyżeczki soli1 łyżeczka przyprawy do gyrosa2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki ketchupu2 liście sałaty lodowej1 pomidor2 szt. ogórków konserwowych¼ szklanki sera żółtego2 szczypty papryki chilli mielonej PRZYGOTOWANIE Wołowine pokrój w małe, cienkie kawałki (ma się usmażyć szybko) i obtocz ją w przyprawie gyros wymieszanej z solą (chyba że masz taką, która już jest słona). Usmaż ją do dość wysokiej temperaturze na patelni polanej oliwą. Tortille posmaruj na środku ketchupem. Wyłóż na nią podartą sałatę lodową, pokrojonego w kostkę pomidora iogórka. Dodaj starty ser i mięso. Posyp chilli. Zawiń składając wszystkie boki do środka i przełóż do grilla kontaktowego. Tak samo zrób z drugą tortillą. Zgrzewaj około 4 - 5 minut aż placek się lekko przyrumieni a ser w środku rozpuści. Smacznego!