ZIELONE RISOTTO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
Oto naprawdę zielone risotto. I naprawdę pyszne. Kolor zawdzięcza zmiksowanej masie z zamrożonego zielonego groszku, szpinaku i ziół. Całość wydaje się początkowo nieco mdła ale nie dajcie się zwieść - po dodaniu startego parmezanu niczego już nie brakuje.
Dzięki wykorzystaniu mrożonych warzyw możecie cieszyć się smakiem tego dania przez cały rok.


SKŁADNIKI

300 g ryżu do risotto (arborio)

1 l bulionu warzywnego

50 ml wermutu białego (wytrawnego)

320 g groszku zielonego (zamrożonego)

230 g szpinaku mrożonego

4 łyżki sera mascarpone

90 g sera parmezanu (najlepiej świeżo startego)

cebula

2 szt. selera naciowego (łodygi)

1 ząbek czosnku świeżego

mięta świeża (pęczek świeżych listków)

2 łyżki świeżej bazylii

1 łyżka suszonego oregano

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
101
5%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
13,7g
6,8%
Tluszcze
3,4g
5,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła.
  2. Dodaj zamrożony szpinak. Gdy już nieco się rozmrozi dorzuć groszek.
  3. Gdy warzywa już całkiem się rozmrożą dodaj liście mięty i bazylii oraz oregano, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i smaż przez kilka minut. 
  4. Usmażone warzywa zmiksuj w blenderze. Dodaj ser mascarpone i miksuj jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Nie przejmuj się tym, że masa jest mdła w smaku - całość nabierze wyrazistości na koniec.
  5. W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła.
  6. Cebulę, seler naciowy i czosnek pokrój drobno. Wrzuć do garnka i smaż przez około 5 minut mieszając co jakiś czas. 
  7. W międzyczasie przygotuj litr bulionu (np. z kostki).
  8. Wsyp ryż i wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty.
  9. Dodaj wermut i wymieszaj.
  10. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolej pół szklanki bulionu i wymieszaj.
  11. Dodawaj kolejne porcje bulionu po pół szklanki dopiero gdy ryż wchłonie cały płyn. Pamiętaj żeby bardzo często mieszać potrawę żeby nie przywarła do garnka. 
  12. Na koniec dodaj zmiksowane warzywa i potarty parmezan i dokładnie wymieszaj.


Zielone risotto Przepis

Zielone risotto Przepis