ZIELONY BUDYŃ JAGLANY Zielony budyń jaglany KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Domowe budynie to szybki i łatwe dania, które są zdecydowanie bardziej zdrowe niż ich odpowiedniki w proszku, które możemy dostać w sklepie. Doskonałe wychodzą z kaszy manny lub jaglanej - jak w tym przepisie. Jesli chcemy zrobić coś ciekawszego to na przykład możemy dodać trochę młodego jęczmienia, żeby uzyskać ciekawy zielony kolor. SKŁADNIKI 1⁄3 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka mleka migdałowego¼ szklanki wody1 banan1 łyżka miodu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 100 5% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 18,7g 9,3% Tluszcze 2,1g 3,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 294 14,7% Bialko 6,2g 4,1% Weglow... 55g 27,5% Tluszcze 6,1g 10,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dokładnie przepłucz kaszę jaglaną na sitku Wrzuć ją do garnka i zalej połową szklanki mleka migdałowego i jedną czwartą szklanki wody Gotuj pod przykryciem około 15 minut aż kasza wchłonie płyny Do blendera wlej mleko dodaj miód, banana, młody jęcznień i ugotowaną kaszę Miksuj około 5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji Przełóż budyń do szklanek