ZIEMNIACZKI PIECZONE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Ziemniaczki pieczone z wędzonym łososiem KATEGORIE Obiady Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.7)5 Kasia@MilionSmaków Nie jest to co prawda ziemniak upieczony na ognisku ale taki z piekarnika też jest pyszny. Zwłaszcza nadziewany farszem z twarogu i wędzonego łososia. SKŁADNIKI 4 szt. ziemniaków100 g łososia wędzonego100 g twarogu półtłustego3 łyżki jogurtu naturalnegopół cebuliszczypiorekpieprz czarny mielonyoliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 75 3,8% Bialko 6,7g 4,5% Weglow... 8,3g 4,2% Tluszcze 1,5g 2,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 253 12,6% Bialko 22,6g 15,1% Weglow... 28g 14% Tluszcze 5,2g 8,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przetnij na połówki, wysmaruj oliwą i piecz przez ok. 40 minut aż zmiękną. W czasie pieczenia przygotuj farsz mieszając ze sobą pokrojonego w kawałki łososia, twaróg, jogurt, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Dopraw pieprzem do smaku. Gdy ziemniaki nieco przestygną wydrąż łyżeczką środki. Jeżeli są całkiem zimne - podpiecz przez kilka minut w piekarniku. Podawaj ciepłe napełnione nadzieniem z twarogu i łososia oraz posypane szczypiorkiem.