ZIEMNIACZKI PIECZONE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Nie jest to co prawda ziemniak upieczony na ognisku ale taki z piekarnika też jest pyszny. Zwłaszcza nadziewany farszem z twarogu i wędzonego łososia.


SKŁADNIKI

4 szt. ziemniaków

100 g łososia wędzonego

100 g twarogu półtłustego

3 łyżki jogurtu naturalnego

pół cebuli

szczypiorek

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
75
3,8%
Bialko
6,7g
4,5%
Weglow...
8,3g
4,2%
Tluszcze
1,5g
2,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przetnij na połówki, wysmaruj oliwą i piecz przez ok. 40 minut aż zmiękną. 
  3. W czasie pieczenia przygotuj farsz mieszając ze sobą pokrojonego w kawałki łososia, twaróg, jogurt, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Dopraw pieprzem do smaku. 
  4. Gdy ziemniaki nieco przestygną wydrąż łyżeczką środki. Jeżeli są całkiem zimne - podpiecz przez kilka minut w piekarniku. 
  5. Podawaj ciepłe napełnione nadzieniem z twarogu i łososia oraz posypane szczypiorkiem


Ziemniaczki pieczone z wędzonym łososiem Przepis

Ziemniaczki pieczone z wędzonym łososiem Przepis