ZIEMNIAK PIECZONY Z MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.26)
Potrzebujesz oryginalnego i efektownego dodatku do obiadu, który w dodatku nie będzie wymagał ogromnego nakładu pracy?
Mamy coś dla ciebie - ciekawy pomysł na pieczonego ziemniaka, który umili niejeden posiłek ;)


SKŁADNIKI

2 szt. ziemniaków (najlepiej młode)

150 g sera mozzarella

4 łyżki sera żółtego (starty na średnich oczkach)

2 łyżki śmietany 18%

szczypiorek (do dekoracji)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
189
9,4%
Bialko
11,6g
7,7%
Weglow...
7,2g
3,6%
Tluszcze
12,5g
20,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki dobrze umyć
  2. Położyć ziemniaki na desce i ostrym nożem ponacinać je co około 5 milimetrów. Nacięcie powinno kończyć się jak najbliżej deski, ale tak żeby nie rozciąć ziemniaka (w zależności od ziemniaka będzie to od 2 do 4 milimetrów)
  3. Delikatnie rozchylać nacięcia i wkładać w nie plastry mozzarelli o grubości 2 milimetrów
  4. Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielu czynników, lepiej więc obserwować ziemniaki czy są już dobrze przyrumienione na górze i miękkie w środku (można sprawdzić wykałaczką)
  6. Po upieczeniu posypać ziemniaki żółtym serem i zostawić w wyłączonym piekarniku aż ser się rozpuści
  7. Polać każdego ziemniaka łyżką śmietany i posypać pokrojonym szczypiorkiem
  8. Podawać ;)


Ziemniak pieczony z mozzarellą Przepis

Ziemniak pieczony z mozzarellą Przepis