ZIEMNIAKI AU GRATIN Ziemniaki au gratin KATEGORIE Dodatki Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.1)5 Michał@MilionSmaków To danie pochodzi z kuchni francuskiej gdzie występuje pod nazwą gratin dauphinois. Pierwsze wzmianki o tej potrawie mamy z 12 lipca 1788 roku - tak więc danie ma swoją tradycję. Ma wiele wariantów, ale podstawowy zakłada pieczenie ziemniaków w mleku i śmietance (z dodatkiem przypraw). Podaje się je jako dodatek, ale zdarza się też, że w menu występuje samodzielnie. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku świeżego1 łyżka masła200 g śmietany kremówki 36%300 g mleka 3,2%4 szczypty soli150 g sera gruyer (opcjonalnie) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 130 6,5% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 9,3g 4,7% Tluszcze 8,3g 13,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 363 18,1% Bialko 12,2g 8,2% Weglow... 25,9g 13% Tluszcze 23,2g 38,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości milimetra. Natrzyj foremkę przekrojonym czosnkiem a następnie posmaruj masłem. Wymieszaj śmietankę z mlekiem. Układaj ziemniaki warstwami (tak, żeby lekko na siebie nachodziły) a następnie posypuj solą i polewaj śmietanką z mlekiem. Wierzch posyp serem jeśli dajesz (w oryginalnym przepisie nie było sera - pojawiał się w innej wariacji: gratin savoyard, gdzie jest używany bulion zamiast mleka i śmietanki. W tej wersji używany był ser Beaufort, później również Gruyere ale pasuje także Emmentaler) Piecz godzinę - ziemniaki powinny być mocno zalane, więc danie nie powinno się przypalić z wierzchu. Następnie na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 180 stopni, żeby ser lub ziemniaki przyrumieniły się z wierzchu.