ZIEMNIAKI AU GRATIN
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie pochodzi z kuchni francuskiej gdzie występuje pod nazwą gratin dauphinois. Pierwsze wzmianki o tej potrawie mamy z 12 lipca 1788 roku - tak więc danie ma swoją tradycję.
Ma wiele wariantów, ale podstawowy zakłada pieczenie ziemniaków w mleku i śmietance (z dodatkiem przypraw). Podaje się je jako dodatek, ale zdarza się też, że w menu występuje samodzielnie.


SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka masła

200 g śmietany kremówki 36%

300 g mleka 3,2%

4 szczypty soli

150 g sera gruyer (opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
130
6,5%
Bialko
4,4g
2,9%
Weglow...
9,3g
4,7%
Tluszcze
8,3g
13,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości milimetra.
  3. Natrzyj foremkę przekrojonym czosnkiem a następnie posmaruj masłem.
  4. Wymieszaj śmietankę z mlekiem.
  5. Układaj ziemniaki warstwami (tak, żeby lekko na siebie nachodziły) a następnie posypuj solą i polewaj śmietanką z mlekiem.
  6. Wierzch posyp serem jeśli dajesz (w oryginalnym przepisie nie było sera - pojawiał się w innej wariacji: gratin savoyard, gdzie jest używany bulion zamiast mleka i śmietanki. W tej wersji używany był ser Beaufort, później również Gruyere ale pasuje także Emmentaler)
  7. Piecz godzinę - ziemniaki powinny być mocno zalane, więc danie nie powinno się przypalić z wierzchu. 
  8. Następnie na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 180 stopni, żeby ser lub ziemniaki przyrumieniły się z wierzchu.


Ziemniaki au gratin Przepis

Ziemniaki au gratin Przepis