ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI Ziemniaki pieczone z ziołami prowansalskimi KATEGORIE Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.32)17 Michał@MilionSmaków Jeden z moich ulubionych sposobów podania ziemniaków. Chrupiące plasterki upieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z mocną nutą ziół prowansalskich, które nadają im ciekawego smaku. Dobrze pasują nie tylko do mięs, ale też do świeżych warzyw, więc na pewno znajdziecie zastosowanie dla nich w swojej kuchni. SKŁADNIKI 300 g ziemniaków3 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soli1 łyżka ziół prowansalskich Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 164 8,2% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 11,2g 5,6% Tluszcze 12,8g 21,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 288 14,4% Bialko 2,3g 1,5% Weglow... 19,7g 9,8% Tluszcze 22,6g 37,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki (około 3 mm grubości) Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko go polej oliwą Wyłóż plasterki ziemniaków na blachę i posmaruj je oliwą (na przykład pędzelkiem) Posyp ziemniaki solą i ziołami prowansalskimi Piecz około 30 minut w termoobiegu w 200 stopniach (można sprawdzić widelcem, jeśli wbija się bez większego oporu w plasterek to ziemniaki są gotowe) Podawaj gorące