ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI
KATEGORIE
Dodatki
Wegańskie
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Jeden z moich ulubionych sposobów podania ziemniaków. Chrupiące plasterki upieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z mocną nutą ziół prowansalskich, które nadają im ciekawego smaku.
Dobrze pasują nie tylko do mięs, ale też do świeżych warzyw, więc na pewno znajdziecie zastosowanie dla nich w swojej kuchni.


SKŁADNIKI

300 g ziemniaków

3 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

1 łyżka ziół prowansalskich

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
164
8,2%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
11,2g
5,6%
Tluszcze
12,8g
21,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki (około 3 mm grubości)
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko go polej oliwą
  3. Wyłóż plasterki ziemniaków na blachę i posmaruj je oliwą (na przykład pędzelkiem)
  4. Posyp ziemniaki solą i ziołami prowansalskimi
  5. Piecz około 30 minut w termoobiegu w 200 stopniach (można sprawdzić widelcem, jeśli wbija się bez większego oporu w plasterek to ziemniaki są gotowe)
  6. Podawaj gorące 


Ziemniaki pieczone z ziołami prowansalskimi Przepis

Ziemniaki pieczone z ziołami prowansalskimi Przepis