ZUPA ŚLIWKOWA Zupa śliwkowa KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.25)12 Beata@MilionSmaków Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z różnych suszonych owoców, natomiast w karnawale króluje u nas zupa śliwkowa. Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Od razu zasmakowała całej rodzinie. Podajemy ją zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu przygotowaną rano zupę można podjadać przez cały dzień, gdyż na jednej porcji na pewno się nie skończy:) SKŁADNIKI 300 g śliwek suszonych1½ l wody1 łyżeczka mąki pszennej2 łyżki śmietany 18%3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru do smaku)200 g makaronu tagliatelle (wstążki) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 57 2,8% Bialko 1,5g 1% Weglow... 12,2g 6,1% Tluszcze 0,5g 0,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 290 14,5% Bialko 7,5g 5% Weglow... 62,2g 31,1% Tluszcze 2,3g 3,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Śliwki zalać wodą i ugotować do miękkości.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Doprawić śliwki ksylitolem.Połączyć mąkę ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać.Dodać makaron i podawać od razu na ciepło lub później na zimno.