ZUPA CZOSNKOWA Zupa czosnkowa KATEGORIE Obiady Zupy Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.88)4 Michał@MilionSmaków Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku. SKŁADNIKI 8 ząbków czosnku świeżego3 szt. sera topionego (małych trójkątów)1 cebula4 szt. ziemniaków2 l bulionu warzywnegopół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzu4 łyżki sera parmezanu1 łyżka oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 35 1,8% Bialko 1,5g 1% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 2g 3,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 238 11,9% Bialko 9,9g 6,6% Weglow... 18,8g 9,4% Tluszcze 13,5g 22,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Drobno posiekaj cebulę i czosnekRozgrzej oliwę na patelni i podsmaż aż zrobią się złocistePokrój ziemniaki w kostkęWłóż je do garnka i zalej gorącym bulionemDopraw solą i pieprzemGotuj około 20 minut aż ziemniaki zmięknąZmiksuj zupę w blenderze i podgrzejDodaj serki topione i mieszaj aż się rozpuszcząZupę podawaj posypaną startym parmezanemŚwietnie smakuje też z grzankami