ZUPA JARZYNOWA Z BROKUŁAMI Zupa jarzynowa z brokułami KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.72)9 Kasia@MilionSmaków W szczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw. SKŁADNIKI 0,30 szt. brokułów1 kalarepa3 szt. ziemniaków (małe)4 szt. marchewek (małe)2 szt. pietruszki (małe)70 g selera naciowego (łodyga z liśćmi)1 szklanka zielonej fasolki szparagowej2 łyżki vegety natur3 łyżki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Do dużego garnka włóż różyczki brokuła, pokrojoną w paski fasolkę oraz pokrojone w kostkę kalarepę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Dodaj całą łodygę selera z liśćmi. Całość zalej wodą tak, żeby przykryła warzywa. Dopraw vegetą nature i zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie - przez około pół godziny. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.