ZUPA JARZYNOWA Z JARMUŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Jarmuż to wyjątkowo zdrowe warzywo. Kiedyś było bardzo popularne w Polsce, a teraz powoli wraca do łask.
Można na przykład zrobić z niego taką prostą zupę jarzynową. Ma dużo witamin, jest pożywna a do tego po prostu smaczna.


SKŁADNIKI

2 szt. pietruszki

2 szt. marchewek

cebula

¼ szt. selera

4 szt. ziemniaków

1½ l wody

2 szklanki jarmużu

2 szczypty soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
17
0,9%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
3,4g
1,7%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz pietruszki, marchewki, seler i ziemniaki
  2. Seler i ziemniaki pokrój w drobną kostkę (o boku około centymetra)
  3. Pietruszkę i marchewki pokrój w pół centymetrowe plasterki a cebulę w plasterki
  4. Zagotuj wodę w garnku i dodaj kostę bulionową
  5. Wrzuć przygotowane warzywa
  6. Gotuj około 20 minut pod przykryciem
  7. Jarmuż umyj i podrzyj na drobne kawałki
  8. Wrzuć go do bulionu
  9. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
  10. Gotuj jeszcze około 10 minut


Zupa jarzynowa z jarmużem Przepis