ZUPA JARZYNOWA Z JARMUŻEM Zupa jarzynowa z jarmużem KATEGORIE Obiady Zupy Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.25)12 Michał@MilionSmaków Jarmuż to wyjątkowo zdrowe warzywo. Kiedyś było bardzo popularne w Polsce, a teraz powoli wraca do łask. Można na przykład zrobić z niego taką prostą zupę jarzynową. Ma dużo witamin, jest pożywna a do tego po prostu smaczna. SKŁADNIKI 2 szt. pietruszki2 szt. marchewek1 cebula¼ szt. selera4 szt. ziemniaków1½ l wody2 szklanki jarmużu2 szczypty solipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 17 0,9% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 3,4g 1,7% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 110 5,5% Bialko 4,9g 3,2% Weglow... 22,1g 11,1% Tluszcze 1g 1,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz pietruszki, marchewki, seler i ziemniaki Seler i ziemniaki pokrój w drobną kostkę (o boku około centymetra) Pietruszkę i marchewki pokrój w pół centymetrowe plasterki a cebulę w plasterki Zagotuj wodę w garnku i dodaj kostę bulionową Wrzuć przygotowane warzywa Gotuj około 20 minut pod przykryciem Jarmuż umyj i podrzyj na drobne kawałki Wrzuć go do bulionu Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem Gotuj jeszcze około 10 minut