ZUPA KREM SZPARAGOWO-KALAFIOROWA Zupa krem szparagowo-kalafiorowa KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.54)12 Kasia@MilionSmaków Sezon na szparagi trwa krótko więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw. Do jedzenia w całości zdecydowanie preferuję te zielone ale jeżeli chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem. Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora bo może zdominować delikatny smak szparagów. Dla dodania chrupkości idealne będą grzanki. SKŁADNIKI 400 g szparagów (białych)300 g kalafiora (mrożonego)1 cebula500 ml bulionu warzywnegosólpieprz czarny mielonybagietka pszenna Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 16 0,8% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 2,9g 1,4% Tluszcze 0,3g 0,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 4,3g 2,9% Weglow... 9,6g 4,8% Tluszcze 0,8g 1,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Szparagi obierz i umyj. Cebulę posiekaj i podsmaż. Do gorącego bulionu wrzucić szparagi i cebulę i zagotuj. Po 10 minutach dodaj różyczki kalafiora i gotuj dalej 15 minut. Kawałek bagietki pokrój w kostkę i podsmaż. Zupę zmiksuj ręcznym blenderem (ewentualnie przestudź i zmiksuj w blenderze kielichowym). Przełóż z powrotem do garnka i dopraw do smaku solą i pieprzem Podawaj z grzankami.