ZUPA KREM SZPARAGOWO-KALAFIOROWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Sezon na szparagi trwa krótko więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw. Do jedzenia w całości zdecydowanie preferuję te zielone ale jeżeli chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem.
Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora bo może zdominować delikatny smak szparagów. Dla dodania chrupkości idealne będą grzanki.


SKŁADNIKI

400 g szparagów (białych)

300 g kalafiora (mrożonego)

cebula

500 ml bulionu warzywnego

sól

pieprz czarny mielony

bagietka pszenna

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
16
0,8%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
2,9g
1,4%
Tluszcze
0,3g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi obierz i umyj. 
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż. 
  3. Do gorącego bulionu wrzucić szparagi i cebulę i zagotuj. 
  4. Po 10 minutach dodaj różyczki kalafiora i gotuj dalej 15 minut. 
  5. Kawałek bagietki pokrój w kostkę i podsmaż. 
  6. Zupę zmiksuj ręcznym blenderem (ewentualnie przestudź i zmiksuj w blenderze kielichowym). 
  7. Przełóż z powrotem do garnka i dopraw do smaku solą i pieprzem
  8. Podawaj z grzankami. 


Zupa krem szparagowo-kalafiorowa Przepis