ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie tej.


SKŁADNIKI

seler

2 szt. pietruszki

4 szt. ziemniaków (średniej wielkości)

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

1 l bulionu warzywnego

250 g sera rokpol

sól

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

4 łyżki śmietany 12%

sos balsamico (do polania zupy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie warzywa obierz i umyj
  2. Pokrój seler i ziemniaki  w kostkę o boku około 3 cm, cebulę w piórka, a pietruszkę w grube plasterki
  3. Wlej do garnka bulion i dodaj pokrojone warzywa i czosnek
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż warzywa zmiękną (około 25 minut)
  5. Dodaj posiekany ser pleśniowy (połowę) i dokładnie zmiksuj (najlepiej blenderem)
  6. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj
  7. Zupę podawaj gorącą z kawałkami sera pleśniowego, łyżką śmietany i kilkoma liniami sosu balsamico


Zupa krem z białych warzyw Przepis

Zupa krem z białych warzyw Przepis