ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z GRUSZKĄ I CHIPSAMI Z JARMUŻU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Krem z białych warzyw to jedna z moich zup na zimę, kiedy nie ma zbyt wielu ciekawych składników. Danie to dorobiło się już kilku wariantów w mojej kuchni na przykład takiego ja ten: klasyczna baza z bulionu i warzyw ze szczyptą chili a do podania grillowana gruszka, chrupiący słonecznik i chipsy z jarmużu oraz sos balsamiczny z nutką trufli.


SKŁADNIKI

4 szt. ziemniaków

pół selera

3 szt. pietruszki

2 szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka masła klarowanego

1 l bulionu warzywnego

pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

pół szklanki jarmużu

2 łyżki oliwy z oliwek

pół gruszek świeżych

4 łyżki słonecznika

2 łyżki sosu balsamico (truflowego)


PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz i dokładnie umyj warzywa.
  2. Ziemniaki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę o boku około 2 cm (żeby szybko się ugotowało, dokładna wielkość nie ma znaczenia, bo i tak zupę będziemy miksować).
  3. Cebulę pokrój w grube piórka a czosnek w plasterki.
  4. Rozgrzej masło w garnku o grubym dnie i wrzuć cebulę.
  5. Podsmażaj około 3 minut aż się zeszkli i dodaj czosnek.
  6. Jak będzie mocno czuć zapach czosnku (mniej więcej minuta) wlej bulion i dodaj pokrojone warzywa.
  7. Dopraw białym pieprzem i chili.
  8. Gotuj około 25 minut aż zmiękną ziemniaki i seler.
  9. W trakcie gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy z jarmużu.
  10. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  11. Jarmuż umyj i osusz a następnie posmaruj oliwą (np pędzelkiem lub jak nie masz to maczając w miseczce z oliwą).
  12. Następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 do 7 minut w termoobiegu.
  13. Po ostudzeniu wlej zupę do blendera i dokładnie zmiksuj.
  14. Pokrój gruszkę w cienkie plasterki - około 2 - 3 milimetrów i połóż ją na gorącej patelni.
  15. Smaż 2 - 3 minuty aż zrobi się miękka i lekko prześwitująca.
  16. Podgrzej zupę i przelej ją do talerzy.
  17. Na każdym połóż plasterek gruszki oraz chipsy z jarmużu.
  18. Posyp pestkami słonecznika i polej truflowym sosem balsamicznym.
  19. Smacznego!


Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu Przepis

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu Przepis

DODAJ KOMENTARZ