ZUPA KREM Z BRUKSELKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Tak, wiem, że nie wszyscy ją lubicie. Brukselka cieszy się złą sławą wśród dużej części społeczeństwa kojarzona z czymś niedobrym i gorzkim z dzieciństwa. Pora ją odczarować bo ma całą masę witamin a odpowiednio przygotowana będzie bardzo smaczna. U mnie dziś brukselka występuje jako główny składnik gęstego, zimowego kremu. Prosta do przygotowania, cudownie rozgrzeje w chłodne dni.


SKŁADNIKI

pół cebuli

2 szt. marchewek

pietruszka

seler (nieduży kawałek)

ziemniak

1 l bulionu warzywnego

600 g brukselki

1 łyżka cukru trzcinowego

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
19
1%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na odrobinie oleju roślinnego
  2. Pozostałe warzywa (oprócz brukselki) pokrój w kostkę. Nie musisz robić tego starannie - na koniec i tak wszystko zmiksujemy. 
  3. Podsmażoną cebulę i posiekane warzywa wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut. 
  4. Do garnka dorzuć umytą brukselkę (część możesz odłożyć do dekoracji - wówczas pokrój ją na połówki i podsmaż) i cukier. Gotuj jeszcze 10 minut. 
  5. Ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze do konsystencji gęstego kremu. 
  6. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi


Zupa krem z brukselki Przepis

Zupa krem z brukselki Przepis