ZUPA KREM Z BRUKSELKI Zupa krem z brukselki KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.62)4 Kasia@MilionSmaków Tak, wiem, że nie wszyscy ją lubicie. Brukselka cieszy się złą sławą wśród dużej części społeczeństwa kojarzona z czymś niedobrym i gorzkim z dzieciństwa. Pora ją odczarować bo ma całą masę witamin a odpowiednio przygotowana będzie bardzo smaczna. U mnie dziś brukselka występuje jako główny składnik gęstego, zimowego kremu. Prosta do przygotowania, cudownie rozgrzeje w chłodne dni. SKŁADNIKI pół cebuli2 szt. marchewek1 pietruszka1 seler (nieduży kawałek)1 ziemniak1 l bulionu warzywnego600 g brukselki1 łyżka cukru trzcinowegosólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskieolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 19 1% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 0,3g 0,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 120 6% Bialko 8,3g 5,5% Weglow... 17,7g 8,9% Tluszcze 1,9g 3,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na odrobinie oleju roślinnego. Pozostałe warzywa (oprócz brukselki) pokrój w kostkę. Nie musisz robić tego starannie - na koniec i tak wszystko zmiksujemy. Podsmażoną cebulę i posiekane warzywa wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut. Do garnka dorzuć umytą brukselkę (część możesz odłożyć do dekoracji - wówczas pokrój ją na połówki i podsmaż) i cukier. Gotuj jeszcze 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze do konsystencji gęstego kremu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.