ZUPA KREM Z BURAKÓW Z KMINEM RZYMSKIM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Idealnie kremowa i delikatna jest prawdziwą witaminową bombą. Oprócz świeżych buraczków skrywa w sobie marchewkę, ziemniaki i cebulę. Jednak tego charakterystycznego posmaku dodaje jej kmin rzymski (nie mylić z kminkiem!). Jeżeli jeszcze Wam mało podkręćcie smak pokruszonym serem feta. Pysznie i zdrowo!


SKŁADNIKI

500 g buraków

2 szt. marchewek

ziemniak

2 łyżki oleju rzepakowego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

3 łyżki czerwonego octu winnego

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

100 g sera feta (opcjonalnie)

100 g tofu (wędzonego; opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
91
4,5%
Bialko
4g
2,7%
Weglow...
7,6g
3,8%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Tak samo przygotuj marchewki i ziemniaka.
  2. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj posiekaną cebulę i duść aż zmięknie.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz ziarna kminu rzymskiego i duś przez 2 minuty.
  4. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa, wlej 1,25 l wody i zagotuj.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  6. Zupę dokładnie zmiksuj w blenderze na gładki krem.
  7. Przelej z powrotem do garnka i dopraw czerwonym octem winnym, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki
  8. Podawaj z pokruszonym serem feta (opcjonalnie). Świetnie będzie też pasowało wędzone tofu - w wersji dla wegan.


Zupa krem z buraków z kminem rzymskim Przepis

Zupa krem z buraków z kminem rzymskim Przepis