ZUPA KREM Z DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 110 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.79)
Cudownie rozgrzewająca, przepyszna zupa krem z dyni. Mimo, że czasochłonna, jest prosta do przygotowania i zawsze musi się udać. Drugie skrzypce grają marchew, korzeń selera i ziemniaczki a całość przegryziona jest curry i imbirem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)


SKŁADNIKI

1,30 kg dyni (ja robię z hokkaido - nie trzeba obierać)

2 szt. cebuli

2 szt. ziemniaków (małe)

60 g selera (korzeń)

100 g marchewek

2 łyżki oliwy z oliwek

1,30 l bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)

szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka świeżego imbiru (koniecznie świeżo startego)

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
24
1,2%
Bialko
0,7g
0,4%
Weglow...
2,7g
1,3%
Tluszcze
1,2g
2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój w kostkę dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać) , ziemniaki, seler i marchew.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej dwie nieduże cebule pokrojone w piórka.
  3. Cebulę zalej bulionem.
  4. Do garnka wrzuć pokrojone warzywa, dopraw szczyptą soli i gotuj aż warzywa zmiękną (około 25 minut).
  5. Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem, curry i imbirem.  Dokładnie wymieszaj i nieco ostudź.
  6. Całość zmiksuj w blenderze na gładki krem.
  7. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
  8. Podawaj samą lub z grzankami.


Zupa krem z dyni Przepis

Zupa krem z dyni Przepis

Zupa krem z dyni Przepis