ZUPA KREM Z DYNI Z JARMUŻOWYM PESTO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Nic tak dobrze nie rozgrzewa a chłodne, jesienne wieczory jak gęste, kremowe zupy. Moim faworytem w tym sezonie są zupy dyniowe. Poniżej przepis na wariant nieco ostry. Jeżeli wolicie łagodniejszy smak - pomińcie chilli. Dodatkiem do tej zupy jest bardzo zdrowe pesto z jarmużu.


SKŁADNIKI

800 g dyni (hokkaido)

ziemniak

1 łyżka oleju kokosowego

cebula (nieduża)

1 ząbek czosnku świeżego

0,60 l bulionu warzywnego

szczypta papryki chilli mielonej

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki przyprawy curry

200 ml mleka kokosowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
42
2,1%
Bialko
0,8g
0,6%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
3,2g
5,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię oczyść z nasion i pokrój w średniej wielkości kawałki. Odmiany hokkaido nie musisz obierać, jeżeli masz inną, wcześniej obierz ją ze skórki.
  2. Ziemniaka pokrój w kostkę. 
  3. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym.
  5. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnkuziemniaka i dynię
  6. Całość zalej bulionem, dopraw chilli, kurkumą i curry
  7. Gotuj ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. 
  8. W międzyczasie przygotuj jarmużowe pesto wg tego przepisu
  9. Zupę ostudź i zmiksuj w blenderze kielichowym. 
  10. Do zmiksowanej zupy dodaj mleko kokosowe, zagotuj. 


Zupa krem z dyni z jarmużowym pesto Przepis