ZUPA KREM Z DYNI Z JARMUŻOWYM PESTO Zupa krem z dyni z jarmużowym pesto KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.33)3 Kasia@MilionSmaków Nic tak dobrze nie rozgrzewa a chłodne, jesienne wieczory jak gęste, kremowe zupy. Moim faworytem w tym sezonie są zupy dyniowe. Poniżej przepis na wariant nieco ostry. Jeżeli wolicie łagodniejszy smak - pomińcie chilli. Dodatkiem do tej zupy jest bardzo zdrowe pesto z jarmużu. SKŁADNIKI 800 g dyni (hokkaido)1 ziemniak1 łyżka oleju kokosowego1 cebula (nieduża)1 ząbek czosnku świeżego0,60 l bulionu warzywnegoszczypta papryki chilli mielonejpół łyżeczki kurkumypół łyżeczki przyprawy curry200 ml mleka kokosowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 42 2,1% Bialko 0,8g 0,6% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 3,2g 5,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 194 9,7% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 13,2g 6,6% Tluszcze 14,8g 24,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dynię oczyść z nasion i pokrój w średniej wielkości kawałki. Odmiany hokkaido nie musisz obierać, jeżeli masz inną, wcześniej obierz ją ze skórki. Ziemniaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, ziemniaka i dynię. Całość zalej bulionem, dopraw chilli, kurkumą i curry. Gotuj ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotuj jarmużowe pesto wg tego przepisu. Zupę ostudź i zmiksuj w blenderze kielichowym. Do zmiksowanej zupy dodaj mleko kokosowe, zagotuj.