ZUPA KREM Z KALAFIORA NA MLEKU Z SOSEM TRUFLOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.93)
Kalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami.


SKŁADNIKI

kalafior

pół l mleka 2%

pół l bulionu warzywnego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

sól

pieprz czarny mielony

4 łyżki pesto z bazylii

4 łyżki sosu balsamico (truflowego)

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
44
2,2%
Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
4g
2%
Tluszcze
1,8g
3,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kalafior trzeba dobrze umyć bo będzie gotował się w tym, z czego później zrobimy zupę - nie chcemy żadnych zanieczyszczeń ;)
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki i wkładamy do sporego garnka
  3. Zalewamy mlekiem i bulionem
  4. Jeśli nie przykryły kalafiora to dolewamy najmniejszą ilość wody jaka jest potrzebna by go zakryć (u mnie około pół szklanki)
  5. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 15 minut aż kalafior nie będzie już twardy (da się w niego wbić widelec)
  6. Drobno siekamy cebulę i czosnek
  7. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy aż się przyrumienią
  8. Dodajemy je do gotującej się zupy
  9. Po schłodzeniu wlewamy całość do blendera i miksujemy na jednolitą masę (około minuty)
  10. Przelewamy z powrotem do garnka i doprawiamy solą i pieprzem
  11. Po podgrzaniu przelewamy do talerzy
  12. Na każdym kładziemy (powoli) łyżkę zielonego pesto i polewamy sosem truflowym


Zupa krem z kalafiora na mleku z sosem truflowym Przepis

Zupa krem z kalafiora na mleku z sosem truflowym Przepis