ZUPA KREM Z KALAFIORA NA MLEKU Z SOSEM TRUFLOWYM Zupa krem z kalafiora na mleku z sosem truflowym KATEGORIE Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.93)7 Michał@MilionSmaków Kalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami. SKŁADNIKI 1 kalafiorpół l mleka 2%pół l bulionu warzywnego1 cebula2 ząbki czosnku świeżegosólpieprz czarny mielony4 łyżki pesto z bazylii4 łyżki sosu balsamico (truflowego)oliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 44 2,2% Bialko 1,9g 1,3% Weglow... 4g 2% Tluszcze 1,8g 3,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 248 12,4% Bialko 10,8g 7,2% Weglow... 22,9g 11,4% Tluszcze 10,5g 17,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kalafior trzeba dobrze umyć bo będzie gotował się w tym, z czego później zrobimy zupę - nie chcemy żadnych zanieczyszczeń ;)Kalafiora dzielimy na różyczki i wkładamy do sporego garnkaZalewamy mlekiem i bulionemJeśli nie przykryły kalafiora to dolewamy najmniejszą ilość wody jaka jest potrzebna by go zakryć (u mnie około pół szklanki)Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 15 minut aż kalafior nie będzie już twardy (da się w niego wbić widelec)Drobno siekamy cebulę i czosnekNa patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy aż się przyrumieniąDodajemy je do gotującej się zupyPo schłodzeniu wlewamy całość do blendera i miksujemy na jednolitą masę (około minuty)Przelewamy z powrotem do garnka i doprawiamy solą i pieprzemPo podgrzaniu przelewamy do talerzyNa każdym kładziemy (powoli) łyżkę zielonego pesto i polewamy sosem truflowym