ZUPA KREM Z MARCHWI I PORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Wiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu.
Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące.


SKŁADNIKI

1 łyżka masła

cebula

1 łyżka świeżego imbiru

por

4 szt. marchewek

1 l bulionu warzywnego

2 łyżki mięty świeżej

2 łyżki sera feta

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

¼ łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
40
2%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
4g
2%
Tluszcze
2,3g
3,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni masło
  2. Drobno posiekaj cebulę i imbir a por pokrój na cienkie plasterki
  3. Wrzuć je na patelnie i podsmaż aż zrobią się złociste
  4. Przełóż do garnka i zalej bulionem
  5. Gotuj około 30 minut i przelej do blendera
  6. Dodaj miętę, ser feta, sól i pieprz
  7. Zmiksuj na gładką masę
  8. Dodaj śmietanę i wymieszaj


Zupa krem z marchwi i pora Przepis

Zupa krem z marchwi i pora Przepis