ZUPA KREM Z MARCHWI I PORA Zupa krem z marchwi i pora KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.71)7 Michał@MilionSmaków Wiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące. SKŁADNIKI 1 łyżka masła1 cebula1 łyżka świeżego imbiru1 por4 szt. marchewek1 l bulionu warzywnego2 łyżki mięty świeżej2 łyżki sera feta¼ szklanki śmietany kremówki 36%¼ łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 40 2% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 4g 2% Tluszcze 2,3g 3,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 177 8,9% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 17,7g 8,9% Tluszcze 10,3g 17,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej na patelni masło Drobno posiekaj cebulę i imbir a por pokrój na cienkie plasterki Wrzuć je na patelnie i podsmaż aż zrobią się złociste Przełóż do garnka i zalej bulionem Gotuj około 30 minut i przelej do blendera Dodaj miętę, ser feta, sól i pieprz Zmiksuj na gładką masę Dodaj śmietanę i wymieszaj