ZUPA KREM Z MARCHWI I SOCZEWICY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.35)
Oczywiście zupy typu krem to zdecydowanie moje ulubione zupy. Ta jest wyjątkowo sycąca dzięki dodatkowi soczewicy, oraz pełna witamin i składników odżywczych dzięki marchewce, cebuli, pietruszce i olejowi lnianemu.
Ma lekko orientalny smak, ale to właśnie tak dobrze komponuje się z soczewicą.


SKŁADNIKI

1 łyżka oleju rzepakowego

2 szt. cebuli

3 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżka świeżego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki pieprzu cayenne

3 szt. marchewek

1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (lub z puszki)

4 łyżki oleju lnianego

4 łyżki natki pietruszki

1½ l wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
37
1,8%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
2,7g
1,4%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy
  2. Potnij cebulę w plasteki i wrzuć na patelnię
  3. Smaż około 2 minut i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz ziarna kolendry
  4. Po kolejnych dwóch minutach dodaj starty na tarce imbir, kurkumę, sól, pieprz cayenne i pokrojoną w talarki marchewkę
  5. Po 3 minutach zawartość patelni przerzucamy do garnka z wrzącą wodą
  6. Dodajemy odsączoną soczewicę i gotujemy około 20 minut aż marchewka zmięknie
  7. Miksujemy na gładką masę i podgrzewamy
  8. Przed podaniem polewamy olejem lnianym i posypujemy posiekaną natką pietruszki


Zupa krem z marchwi i soczewicy Przepis

Zupa krem z marchwi i soczewicy Przepis