ZUPA KREM Z MARCHWI, POMARAŃCZY I IMBIRU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Pyszna, rozgrzewająca, syta zupa dla wielbicieli niekonwencjonalnych smaków. Połączenie marchewki z pomarańczą i imbirem zadowoli koneserów azjatyckich aromatów.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z niezawodnej lidlowej książki kucharskiej (Pascal kontra Okrasa lub Okrasa kontra Pascal:)).


SKŁADNIKI

1 kg marchewek

50 g masła

2 szt. cebuli

pomarańcza

1½ l bulionu warzywnego (drobiowego lub warzywnego, najlepiej ekologicznego)

2 szczypty kminku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka świeżego imbiru (świeżo startego)

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  2. Cebule pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i smażyć do zeszklenia.
  3. Marchew pokroić w półtalarki, a imbir potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cebuli razem z kminkiem.
  4. Do garnka wlać sok z pomarańczy oraz trochę startej z niego skórki.
  5. Wszystko wymieszać, zalać bulionem i gotować jeszcze około 15 minut.
  6. Następnie całość zmiksować blenderem i jeszcze trochę podgotować na zmniejszonym ogniu.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz udekorować posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie łyżką jogurtu greckiego.
  8. Można podawać samą lub z grzankami czy groszkiem ptysiowym.


Zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru Przepis

Zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru Przepis