ZUPA KREM Z PIECZAREK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Zupa sycąca i aromatyczna. Charakterystyczny smak pieczarek tak bardzo pasuje do zupy, że w zasadzie można kupić jej wersję w proszku prawie każdej firmy. Zdecydowanie lepsza jest zrobiona samemu, bez sztucznych dodatków, z prawdziwych pieczarek i świeżych warzyw.


SKŁADNIKI

250 g pieczarek

5 szt. marchewek (średnich)

3 szt. pietruszki (średnich)

2 szt. ziemniaków (średnie)

2 szt. cebuli (średnie)

2 łyżki masła

50 ml śmietany 12%

500 ml bulionu warzywnego

1 kromka chleba razowego

sól

pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo zmielony)

natka pietruszki (do dekoracji)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
41
2%
Bialko
1,8g
1,2%
Weglow...
4,8g
2,4%
Tluszcze
1,6g
2,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotować bulion i dodać do niego pokrojone w kostkę ziemniaki
  2. Rozpuścic masło na patelni i dodać pokrojoną w kostkę cebulę
  3. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i podsmażyć aż się przyrumienią
  4. Dorzucić zawartość patelni do bulionu jak tylko ziemniaki zmiękną
  5. Dodać marchewki i pietruszki pokrojone w plasterki
  6. Gotować około 10 minut
  7. Po schłodzeniu włożyć do blendera, dolać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie zmiksować
  8. Na patelni podsmażyć kromkę chleba pokrojoną w małe kostki (na grzanki) oraz pokrojone w plasterki pieczarki (dwie wystarczą do dekoracji)
  9. Podgrzać zupę, przelać do talerzy i udekorować plasterkami pieczarek i grzankami oraz posypać natką pietruszki


Zupa krem z pieczarek Przepis

Zupa krem z pieczarek Przepis