ZUPA KREM Z POMIDORÓW I SELERA NACIOWEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.62)
Seler naciowy to warzywo, które głównie pojawia się w moich daniach tylko lekko podsmażone lub duszone, tak żeby było chrupiące. Tym razem seler trafił do zupy, które w dodatku jest kremem, więc nie ma śladu po jego charakterystycznej strukturze.
Zostaje za to smak, który bardzo mi pasuje do pomidorów i jak pokazuje to doświadczenie świetnie sprawdza się w zupie.


SKŁADNIKI

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka oliwy z oliwek

300 g selera naciowego

pół l bulionu warzywnego

1 łyżka czerwonego octu winnego

700 g pomidorów (malinowych)

1 łyżka białego cukru

4 łyżki sera parmezanu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
33
1,7%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
1,8g
2,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę a czosnek pokrój w plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem i wrzuć warzywa.
  3. Smaż około minuty aż będzie czuć zapach czosnku a cebula się lekko przyrumieni.
  4. Dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i smaż jeszcze trzy minuty.
  5. Wlej bulion i ocet winny.
  6. Zagotuj.
  7. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory malinowe i łyżkę cukru.
  8. Gotuj około 15 minut.
  9. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem (w zależności od rodzaju blendera być może trzeba najpierw zupę schłodzić).
  10. Podawaj posypane parmezanem.


Zupa krem z pomidorów i selera naciowego Przepis