ZUPA KREM Z POMIDORÓW I SELERA NACIOWEGO Zupa krem z pomidorów i selera naciowego KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.62)4 Michał@MilionSmaków Seler naciowy to warzywo, które głównie pojawia się w moich daniach tylko lekko podsmażone lub duszone, tak żeby było chrupiące. Tym razem seler trafił do zupy, które w dodatku jest kremem, więc nie ma śladu po jego charakterystycznej strukturze. Zostaje za to smak, który bardzo mi pasuje do pomidorów i jak pokazuje to doświadczenie świetnie sprawdza się w zupie. SKŁADNIKI 1 cebula2 ząbki czosnku świeżego1 łyżka oliwy z oliwek300 g selera naciowegopół l bulionu warzywnego1 łyżka czerwonego octu winnego700 g pomidorów (malinowych)1 łyżka białego cukru4 łyżki sera parmezanu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 33 1,7% Bialko 1,6g 1,1% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 1,8g 2,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 143 7,1% Bialko 6,9g 4,6% Weglow... 11,3g 5,6% Tluszcze 7,6g 12,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Drobno posiekaj cebulę a czosnek pokrój w plasterki. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem i wrzuć warzywa. Smaż około minuty aż będzie czuć zapach czosnku a cebula się lekko przyrumieni. Dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i smaż jeszcze trzy minuty. Wlej bulion i ocet winny. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory malinowe i łyżkę cukru. Gotuj około 15 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem (w zależności od rodzaju blendera być może trzeba najpierw zupę schłodzić). Podawaj posypane parmezanem.