ZUPA KREM Z PORÓW Z SEREM PLEŚNIOWYM Zupa krem z porów z serem pleśniowym KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.85)10 Kasia@MilionSmaków W sezonie zimowym często przygotowuję zupy. Są nie tylko skarbnicą witamin i fitoskładników (tak bardzo nam potrzebnych do wspomagania odporności w tym okresie) ale również cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Zupy kremy robię praktycznie z wszystkich warzyw jakie wpadną mi w ręce. Żeby oszczędzić czas przygotowuję porcję od razu na dwa dni. Potem pakuję w lunchowy pojemnik i cieszę się jej smakiem podczas przerwy w pracy. SKŁADNIKI 3 szt. pora1 cebula1 łyżka oliwy z oliweksólpieprz czarny mielonytymianek suszony2 ząbki czosnku świeżegopół szklanki wina białego wytrawnego1½ l bulionu warzywnego2 szt. ziemniaków70 g sera rokpol Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 44 2,2% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 5,9g 2,9% Tluszcze 1,5g 2,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 218 10,9% Bialko 6,4g 4,3% Weglow... 29,4g 14,7% Tluszcze 7,4g 12,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pory oczyść, odetnij twarde liście i dokładnie umyj. Następnie posiekaj w paski. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekane pory i cebulę. Podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj posiekany w cieniutkie plasterki czosnek. Zalej białym winem i duś przez kilka minut. Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Zupę zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj w blenderze kielichowym do konsystencji gęstego kremu. Podawaj z pokruszonym serem rokpol (np. lazur).