ZUPA KREM Z SUSZONYCH BOROWIKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.41)
Zupy z suszonych grzybów należą do moich ulubionych. A borowik szlachetny jest zdecydowanym królem jeśli chodzi o grzyby, które można zasuszyć w Polsce.
Delikatny dodatek warzyw, tak, żeby dodać ciekawe nuty smakowe, ale nie przyćmić tego co najważniejsze - grzybów i mamy pyszną zupę.


SKŁADNIKI

pół szklanki suszonych grzybów leśnych (borowików)

cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 l bulionu warzywnego

pół selera

2 szt. pietruszki

2 szt. ziemniaków

¼ łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

1 łyżka lubczyku suszonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Suszone borowiki zalej wodą na minimum 30 minut przed przygotowaniem dania
  2. Posiekaj cebulę
  3. Rozgrzej masło na patelni i dodaj cebulę
  4. Smaż aż się lekko zarumieni i dodaj odcedzone grzyby
  5. Podsmażaj jeszcze z 2 minuty
  6. Przełóż do garnka i zalej bulionem
  7. Dodaj pokrojoną resztę warzyw i wlej wodę z grzybów
  8. Gotuj około 20 minut
  9. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem
  10. Dopraw solą i pieprzem
  11. Przed podaniem wymieszaj ze śmietaną i posyp lubczykiem


Zupa krem z suszonych borowików Przepis

Zupa krem z suszonych borowików Przepis

DODAJ KOMENTARZ