ZUPA KREM Z TOPINAMBURU Zupa krem z topinamburu KATEGORIE Obiady Zupy Kolacje Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.55)10 Michał@MilionSmaków Topinambur kiedyś dość rozpowszechniony w Europie (w Polsce na Ślasku) zniknął prawie całkiem w okolicach XVIII wieku na rzecz ziemniaków. Obecnie powoli wraca do łask, bo hoduje się go łatwo i wydajnie a jest wyjątkowo zdrowy. Używa się go zwłaszcza w diecie osób cierpiących na cukrzycę oraz po chemioterapii bo reguluje gospodarkę insulinową. A z ważniejszych rzeczy, to topinambur ma wyrazisty smak, lekko ostry, więc dobrze pasuje do gęstej zupy kremu, który dziś polecam na blogu ;) SKŁADNIKI 1 l bulionu warzywnego200 g kalafiora450 g topinamburu2 łyżki rozmarynu świeżego100 g ziemniaków1 cebula1 ząbek czosnku świeżego1 łyżka masła (lub oleju roślinnego - do smażenia)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 33 1,6% Bialko 1g 0,7% Weglow... 6g 3% Tluszcze 0,7g 1,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 157 7,9% Bialko 4,7g 3,2% Weglow... 29g 14,5% Tluszcze 3,4g 5,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i topinambur obierz i pokrój w drobną kostkę Na patelni rozgrzej masło Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię Smaż około 3 minut aż będzie złota Potnij czosnek w plasterki i dodaj do cebuli Smaż jeszcze 2 minuty Przełóż cebulę i czosnek do garnka i zalej gorącym bulionem Dodaj od razu topinambur i ziemniaki, oraz różyczki kalafiora Wsyp lekko rozgnieciony w palcach rozmaryn Gotuj na małym ogniu około 20 minut aż warzywa będą miękkie Zmiksuj w blenderze na gładką masę i przypraw do smaku solą i pieprzem