ZUPA KREM ZE ŚLIWEK I DYNI Zupa krem ze śliwek i dyni KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.5)3 Michał@MilionSmaków Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni i nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad. SKŁADNIKI 1¼ l bulionu warzywnego1 dynia (hokkaido)1 marchewka2 szt. ziemniakówpół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki ostrej papryki mielonejszczypta imbiru mielonego2 szczypty kozieradki10 szt. śliwek świeżych PRZYGOTOWANIE Wybrałem dynię hokkaido, ponieważ ma odpowiedni rozmiar i nie trzeba jej obierać ze skórkiZagotuj bulionZiemniaki i dynię pokrój w kostkę (gniazdo nasienne najlepiej wydłubać łyżką po przecięciu dyni na pół)Marchewkę pokrój w plasterkiWszystkie warzywa dodaj do bulionuGotuj około 10 minutŚliwki przetnij na połówki i wyjmij pestkiDodaj je do zupyDorzuć sól, pieprz, imbir i ostrą paprykę oraz odrobinę kozieradkiGotuj jeszcze około pół godziny aż składniki zmięknąZmiksuj w blenderze na gładką masęPrzed podaniem podgrzej