ZUPA KURKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.88)
W sezonie kurkowym przygotowuję tą zupę kilkakrotnie bo jest smaczna i łatwa do zrobienia. Minimum dodatków sprawia, że w smaku jest ona wyraźnie grzybowa, co lubię. Uwaga: pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z koperku bo jest on tu wisienką na torcie :)


SKŁADNIKI

350 g kurek

1 łyżka masła klarowanego

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

350 g ziemniaków

marchewka

szczypta kurkumy

1 l bulionu warzywnego

150 g jogurtu naturalnego (gęstego, może być grecki)

2 łyżki koperku

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
32
1,6%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
3,8g
1,9%
Tluszcze
1,1g
1,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dokładnie oczyść a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Bardzo duże przekrój na połówki lub ćwiartki. 
  2. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. 
  3. Dodaj kurki wraz z obranym i przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Smaż ok. 10 minut. 
  4. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewki
  5. Gdy kurki się podsmażą dodaj pokrojone wcześniej warzywa, szczyptę kurkumy i zalej bulionem
  6. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut aż warzywa zmiękną.
  7. Pod koniec odlej do miseczki ok. pół szklanki zupy i dokładnie wymieszaj z ją z gęstym jogurtem naturalnym. Gdy się dokładnie połączą, przelej mieszankę do zupy i dokładnie wmieszaj.  
  8. Na koniec dodaj posiekany koperek, całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem


Zupa kurkowa Przepis