ZUPA KURKOWA Zupa kurkowa KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.88)25 Kasia@MilionSmaków W sezonie kurkowym przygotowuję tą zupę kilkakrotnie bo jest smaczna i łatwa do zrobienia. Minimum dodatków sprawia, że w smaku jest ona wyraźnie grzybowa, co lubię. Uwaga: pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z koperku bo jest on tu wisienką na torcie :) SKŁADNIKI 350 g kurek1 łyżka masła klarowanego1 cebula1 ząbek czosnku świeżego350 g ziemniaków1 marchewkaszczypta kurkumy1 l bulionu warzywnego150 g jogurtu naturalnego (gęstego, może być grecki)2 łyżki koperkupieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 32 1,6% Bialko 1g 0,7% Weglow... 3,8g 1,9% Tluszcze 1,1g 1,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 165 8,2% Bialko 5,3g 3,5% Weglow... 19,5g 9,8% Tluszcze 5,8g 9,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kurki dokładnie oczyść a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Bardzo duże przekrój na połówki lub ćwiartki. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj kurki wraz z obranym i przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Smaż ok. 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewki. Gdy kurki się podsmażą dodaj pokrojone wcześniej warzywa, szczyptę kurkumy i zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec odlej do miseczki ok. pół szklanki zupy i dokładnie wymieszaj z ją z gęstym jogurtem naturalnym. Gdy się dokładnie połączą, przelej mieszankę do zupy i dokładnie wmieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek, całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.