ZUPA MARCHEWKOWA Z CIECIERZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.65)
Kremowa, gęsta, rozgrzewająca, sycąca, zdrowa, delikatna w smaku, prosta w przygotowaniu, przepyszna... Mogłabym tak w nieskończoność wymieniać zalety tej zupy. Dlatego po prostu radzę spróbować i przekonać się samemu.


SKŁADNIKI

5 szt. marchewek

pietruszka

pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

150 ml przecieru pomidorowego

pół l bulionu warzywnego

cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

papryka chilli mielona

kurkuma

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do niej bulion, zagotować i wrzucić pokrojone wcześniej warzywa. Po około 20 minutach gdy zmiękną całość zmiksować blenderem.
  3. Dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę, chwilę podgotować, doprawić przyprawami, po czym powtórnie zblendować.
  4. Podawać udekorowane natką pietruszki.


Zupa marchewkowa z ciecierzycą Przepis

Zupa marchewkowa z ciecierzycą Przepis