ZUPA MIGDAŁOWA Zupa migdałowa KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Kuchnia polska Boże Narodzenie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Szukając świątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkiej strony Świąt. W wersji mniej sycącej możecie zrezygnować z ryżu. Smacznego! SKŁADNIKI 100 g migdałów (blanszowane, bez skórki)2 łyżki płatków migdałowychpół l mleka 1,5%1 łyżeczka miodu (jasny, lejący)szczypta cynamonu1 łyżeczka mąki ziemniaczanej100 g ryżu białego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 182 9,1% Bialko 6,7g 4,5% Weglow... 17,1g 8,5% Tluszcze 9,7g 16,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 444 22,2% Bialko 16,4g 10,9% Weglow... 41,6g 20,8% Tluszcze 23,7g 39,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Migdały posiekaj nożem.Płatki migdałowe praż na suchej patelni aż się przyrumienią. Do blendera wrzuć posiekane migdały (bez płatków) oraz 0,25 l mleka. Całość zmiksuj. Do garnka wlej 0,25 l mleka, dodaj zmiksowaną masę migdałową, miód i cynamon. Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu. W szklance wymieszaj dokładnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną mleka. Masę przelej do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Zupę podgrzewaj aż nieco zgęstnieje. Do talerzy lub miseczek nałóż ugotowany ryż, zalej zupą i udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.