ZUPA POMIDOROWA Zupa pomidorowa KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Ulubiona klasyczna zupa z pomidorów zawsze znajdzie swoich amatorów. Pasuje niemal do każdego obiadu jako samodzielny posiłek lub razem z drugim daniem; u nas w Wielkopolsce bardzo popularne jest połączenie pomidorówki z pyrami z gzikiem czyli klasyka piątkowa:) SKŁADNIKI 700 g pomidorów1 cebula1 łyżka oliwy z oliwekpół l bulionu warzywnego200 g makaronu fusilli (świderki)10 g natki pietruszki1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 68 3,4% Bialko 2,3g 1,5% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 1,5g 2,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 267 13,3% Bialko 9g 6% Weglow... 43,6g 21,8% Tluszcze 5,8g 9,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając gniazda nasienne i całość zmiksować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiksowane pomidory i smażyć około 10 minut aż masa zgęstnieje. Całość przecedzić przez sitko do garnka. Dodać bulion rosołowy i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez kilka minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z zupą. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie dodać śmietanę.