ZUPA POROWA Z PULPETAMI
KATEGORIE
Obiady
Zupy
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.01)
Bardzo wiosenna, o wyrazistym smaku. Zagęszczona serkiem topionym.


SKŁADNIKI

3 szt. pora

300 g mięsa mielonego wieprzowego

1 l bulionu warzywnego (może być z kostek rosołowych)

jajko

2 łyżki bułki tartej

75 g sera topionego (3 trójkąciki)

natka pietruszki

liść laurowy

ziele angielskie (5 ziaren)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
60
3%
Bialko
3,9g
2,6%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
2,2g
3,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pory dokładki umyć i pokroić w talarki.
  2. Na dużej patelni rozpuścić masło. Dodać pory i podsmażać aż zmiękną.
  3. W dużym garnku zagotować bulion.
  4. Przełożyć pory do garnka z bulionem.
  5. Wrzucić liść laurowy i ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba (jeżeli bulion nie był wystarczająco słony).
  6. Gotować pół godziny.
  7. W międzyczasie wyrobić mięso z jajkiem, bułką tartą i natką. Doprawić solą i pieprzem jeżeli mięso nie było doprawione.
  8. Z mięsa uformować małe pulpeciki i w połowie gotowania wrzucić do garnka z bulionem.
  9. Pod koniec gotowania zmniejszyć ogień i dodać serek topiony. Mieszać aż się całkowicie rozpuści.
  10. Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.


Zupa porowa z pulpetami Przepis

Zupa porowa z pulpetami Przepis

Zupa porowa z pulpetami Przepis