ZUPA POROWA Z PULPETAMI Zupa porowa z pulpetami KATEGORIE Obiady Zupy Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.01)91 Kasia@MilionSmaków Bardzo wiosenna, o wyrazistym smaku. Zagęszczona serkiem topionym. SKŁADNIKI 3 szt. pora300 g mięsa mielonego wieprzowego1 l bulionu warzywnego (może być z kostek rosołowych)1 jajko2 łyżki bułki tartej75 g sera topionego (3 trójkąciki)natka pietruszkiliść laurowyziele angielskie (5 ziaren)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 60 3% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 6,4g 3,2% Tluszcze 2,2g 3,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 365 18,2% Bialko 23,7g 15,8% Weglow... 38,6g 19,3% Tluszcze 13,4g 22,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pory dokładki umyć i pokroić w talarki. Na dużej patelni rozpuścić masło. Dodać pory i podsmażać aż zmiękną. W dużym garnku zagotować bulion. Przełożyć pory do garnka z bulionem. Wrzucić liść laurowy i ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba (jeżeli bulion nie był wystarczająco słony). Gotować pół godziny. W międzyczasie wyrobić mięso z jajkiem, bułką tartą i natką. Doprawić solą i pieprzem jeżeli mięso nie było doprawione. Z mięsa uformować małe pulpeciki i w połowie gotowania wrzucić do garnka z bulionem. Pod koniec gotowania zmniejszyć ogień i dodać serek topiony. Mieszać aż się całkowicie rozpuści. Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.