ZUPA RYBNA
KATEGORIE
Obiady
Zupy
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Długo zbierałam się do przygotowania tej ryby aż w końcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny.
Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację.
Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem.


SKŁADNIKI

250 g dorsza (filetów)

pół czerwonej papryki

60 g makaronu capellini (nitki) (jajecznego)

40 g cebuli (dymki)

pół l bulionu warzywnego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżeczka świeżego imbiru (świeżego)

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki nasion kolendry (świeżej)

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
57
2,9%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
1g
1,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z dorsza oczyść z ewentualnych ości, umyj, osusz i pokrój w kawałki średniej wielkości.
  2. Makaron jajeczny ugotuj al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 
  3. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju rzepakowego
  4. Smaż dorsza w głębokim tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. 
  5. Odsącz rybę z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
  6. Paprykę i dymkę pokrój w średniej wielkości kawałki. 
  7. W dużym garnku rozgrzej nieco oleju, dodaj drobno posiekany imbir i przetarty przez praskę czosnek. Smaż przez minutę. 
  8. Dodaj dorsza, paprykę i dymkę, smaż przez 3 minuty.
  9. Całość zalej bulionem, dopraw sosem ostrygowym, kolendrą i pieprzem. Gotuj przez minutę. 
  10. Na talarze wyłóż makaron i zalej go zupą. Jeżeli przygotowujesz zupę na kilka dni przechowuj makaron w osobnym garnku żeby nie wchłonął całej zupy. 


Zupa rybna Przepis