ZUPA WARZYWNA Z CIECIORKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1.83)
Gęsta i rozgrzewająca, pikantna w smaku zupa warzywna z dodatkiem ciecierzycy i kaszy jaglanej to pełnowartościowe danie obiadowe w okresie zimowym.
Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu przygotowania wcześniej ciecierzycy.


SKŁADNIKI

pół szklanki suchej ciecierzycy

3 łyżki kaszy jaglanej

marchewka

2 szt. selera naciowego (łodygi, małe)

pół zielonej papryki

3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

woda

sól

pieprz czarny mielony

kurkuma

zioła prowansalskie

papryka ostra mielona

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
140
7%
Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
24,8g
12,4%
Tluszcze
2g
3,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cieciorkę (ciecierzycę) namoczyć na noc i ugotować na drugi dzień osobno (około godzinę).
  2. Marchewkę, łodygi selera i paprykę kroimy w kostkę.
  3. Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, ponownie zalać 3 szklankami wrzątku i gotować około 10 minut (wody można dodać wedle uznania, także w dalszym etapie przygotowania, w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać).
  4. Po tym czasie wsypać do kaszy pokrojone marchewki oraz seler i dalej gotować. Po kilku minutach dodać paprykę i przecier pomidorowy oraz ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Gotować, ale nie zbyt długo, tylko do miękkości warzyw.
  5. Doprawić solą, pieprzemkurkumą, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.
  6. Można podawać zupę udekorowaną listkami bazylii.


Zupa warzywna z cieciorką Przepis

Zupa warzywna z cieciorką Przepis