ZUPA WARZYWNA Z JARMUŻEM I KASZĄ JAGLANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.73)
Pyszna, rozgrzewająca i zdrowa zupa z mnóstwem witamin i składników odżywczych postawi na nogi niejednego. Idealna na zimowe i wczesnowiosenne obiady. Nawet jako pojedyncze danie nasyci nas bogactwem smacznych warzyw.


SKŁADNIKI

200 g jarmużu

2 szt. marchewek

2 szt. ziemniaków

pietruszka

pół selera

cebula

ziele angielskie (kilka kulek)

5 szt. liści laurowych

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

pół szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
86
4,3%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
12,2g
6,1%
Tluszcze
3,4g
5,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa umyć i pokroić w kostkę, a jarmuż porwać na mniejsze liście.
  2. Cebulę zeszklić na oliwie.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka włożyć do około 1 litra wrzątku po czym dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażoną cebulę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przed samym podaniem dodać jarmuż


Zupa warzywna z jarmużem i kaszą jaglaną Przepis