ZUPA Z ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW Zupa z świeżych ogórków KATEGORIE Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.61)71 Kasia@MilionSmaków Uwielbiam warzywne zupy na bazie serka topionego, który daje im wspaniały kremowy smak. Po zupie z pora przyszedł czas na przetestowanie zupy z świeżych ogórków, których kilka kilogramów udało mi się załatwić z ekologicznego źródła. Żeby się nie zmarnowały - zupy ugotowałam na kilka dni co w sumie okazało się dobrym pomysłem bo lekko podgrzana, nie gorąca też jest pyszna. Składników nie ma zbyt dużo dzięki czemu ogórkowy smak jest wyraźnie wyczuwalny. SKŁADNIKI 4 szt. świeżego ogórka szklarniowego100 g sera topionego (np. Hochland śmietankowy)100 g śmietany 12%1½ l bulionu warzywnegonatka pietruszkipieprz czarny mielony (świeżo zmielony)vegeta natur Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 25 1,2% Bialko 1g 0,6% Weglow... 1,6g 0,8% Tluszcze 1,7g 2,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 107 5,4% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 7,2g 3,6% Tluszcze 7,4g 12,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W dużym garnku przygotuj 1,5 l bulionu. Ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach po czym razem z wyciśniętym sokiem przełóż do garnka z bulionem i gotuj ok. 5 minut. Śmietanę i serek topiony wymieszaj dokładnie z niewielką ilością zupy. Gdy konsystencja będzie klarowna i serek całkowicie się rozpuści przelej całość do garnka z zupą. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i vegetą. Na koniec dodaj świeżą natkę pietruszki.