ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I POMIDORÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Aromatyczna, gęsta, cudownie rozgrzewająca - taka jest ta zupa, stworzona wprost na chłodne, jesienno-zimowe dni. Wraz z nią dostarczycie do organizmu dużą porcję białka, potasu i kwasu foliowego (wskazany np. w ciąży).
Zupę przygotowuje się stosunkowo łatwo. Poza sezonem na świeże pomidory sprawdzą się te krojone z puszki.


SKŁADNIKI

100 g suchej czerwonej soczewicy

200 ml mleka kokosowego

pomidor

cebula (nieduża)

2 ząbki czosnku świeżego

2 szklanki wody (wrzącej)

pół łyżeczki nasion kolendry

szczypta papryki chilli mielonej

1 łyżka trawy cytrynowej

2 łyżki natki pietruszki

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Nasiona kolendry zmiel w moździerzu lub młynku do kawy. 
  2. W dużym garnku roztop olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, zmielone nasiona kolendry i trawę cytrynową (jeżeli używasz suszonej najlepiej wrzucić ją w specjalnym pojemniku na zioła, który na koniec można wyjąć - suszona trawa nie mięknie podczas gotowania i trudno się ją gryzie). Podsmażaj przez chwilę aż cebula się zeszkli. 
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. 
  4. Soczewicę dokładnie opłucz na gęstym sicie pod bieżącą wodą. Wrzuć ją do garnka z cebulą wraz z pozostałymi składnikami (oprócz natki pietruszki). 
  5. Zupę gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. 
  6. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem


Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Przepis