ZUPA Z PIECZONEJ DYNI, TOFU I PAK CHOI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Najczęściej robię zupy typu krem - są bardziej sycące i bardziej je lubię. A jak już robię zupę w wersji klasycznej to z dużą ilością dodatków - jak ta.
Po podaniu wręcz składniki wystają z zupy i proszą się o zjedzenie. W tym wegetariańskim daniu trafimy pieczoną dynię (daje nam inny smak niż dynia przed upieczeniem), tofu i świeżą pak choi, która jeszcze chrupie podczas jedzenia.


SKŁADNIKI

200 g dyni

1½ l bulionu warzywnego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu rybnego

pół łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

¼ łyżeczki kardamonu

1 łyżka pasty miso

100 g makaronu ryżowego

tofu

2 szt. kapusty pak choi

4 łyżki szczypiorku


PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Potnij dynię na grube paski (tak, żeby można było ją postawić na skórce).
  3. Wyjmij pestki i ułóż ją na blasze do pieczenia (ja daję jeszcze papier do pieczenia).
  4. Piecz około 50 minut w termoobiegu
  5. Wyjmij dynię i po ostudzeniu odetnij ją od skórki (powinna bardzo łatwo odchodzić).
  6. Zagotuj bulion w garnku i dodaj do niego olej sezamowy, sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy, chili, kardamon, pastę miso i starty imbir.
  7. Gotuj około 5 minut i dodaj makaron ryżowy oraz pokrojone w kostkę o boku około pół centymetra tofu.
  8. Po 2 minutach dodaj pociętą w kostkę dynię oraz pak choi podzieloną na pojedyncze liście.
  9. Wyłącz grzanie i potrzymaj zupę tak z 2 minuty nim będziesz podawać, żeby kapusta dobrze się ogrzała
  10. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem


Zupa z pieczonej dyni, tofu i pak choi Przepis

Zupa z pieczonej dyni, tofu i pak choi Przepis

DODAJ KOMENTARZ