ZUPA KREM Z TOPINAMBURU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
Topinambur kiedyś dość rozpowszechniony w Europie (w Polsce na Ślasku) zniknął prawie całkiem w okolicach XVIII wieku na rzecz ziemniaków. Obecnie powoli wraca do łask, bo hoduje się go łatwo i wydajnie a jest wyjątkowo zdrowy. Używa się go zwłaszcza w diecie osób cierpiących na cukrzycę oraz po chemioterapii bo reguluje gospodarkę insulinową.
A z ważniejszych rzeczy, to topinambur ma wyrazisty smak, lekko ostry, więc dobrze pasuje do gęstej zupy kremu, który dziś polecam na blogu ;)


SKŁADNIKI

1 l bulionu warzywnego

200 g kalafiora

450 g topinamburu

2 łyżki rozmarynu świeżego

100 g ziemniaków

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka masła (lub oleju roślinnego - do smażenia)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
33
1,6%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
0,7g
1,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki i topinambur obierz i pokrój w drobną kostkę
  2. Na patelni rozgrzej masło
  3. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię
  4. Smaż około 3 minut aż będzie złota
  5. Potnij czosnek w plasterki i dodaj do cebuli
  6. Smaż jeszcze 2 minuty
  7. Przełóż cebulę i czosnek do garnka i zalej gorącym bulionem
  8. Dodaj od razu topinambur i ziemniaki, oraz różyczki kalafiora
  9. Wsyp lekko rozgnieciony w palcach rozmaryn
  10. Gotuj na małym ogniu około 20 minut aż warzywa będą miękkie
  11. Zmiksuj w blenderze na gładką masę i przypraw do smaku solą i pieprzem


Zupa krem z topinamburu Przepis

Zupa krem z topinamburu Przepis

DODAJ KOMENTARZ