Kilka słów o nas


MilionSmakow.pl to w pełni autorski projekt począwszy od przygotowywanych potraw i ich zdjęć a skończywszy na technicznej budowie strony. Portal, który prowadzimy w trójkę powstał w wyniku potrzeby podzielenia się efektami naszej wspólnej pasji, jaką jest odkrywanie i tworzenie nowych smaków.

Oprócz dzielenia się z Czytelnikami naszymi ulubionymi przepisami skupiamy się również na ciągłym doskonaleniu portalu od strony technicznej. Już teraz możecie tworzyć listy swoich ulubionych przepisów, przepisów do wypróbowania, dodawać komentarze, czy korzystać z zaawansowanego wyszukiwania np. po składnikach, czasie przygotowania czy kategoriach. A to dopiero początek :)

Kasia

Beata

Michał

DLACZEGO LUBIĘ GOTOWAĆ?

Lubię tworzyć coś z niczego. I kombinować aż wykombinuję.
Lubię wiedzieć co jem. Choć dobre restauracje również lubię.
Lubię patrzeć jak moje potrawy znikają z talerzy :)
Lubię gdy przygotowywane przeze mnie potrawy sprawiają przyjemność innym. Dlatego najbardziej cieszy mnie uśmiech na twarzach degustujących.
Przede wszystkim lubię jeść - dużo i smacznie.
Mimo, że od czasu do czasu lubię zjeść w ciekawych restauracjach - nie ma nic lepszego niż stworzyć to na co akurat ma się ochotę samemu w kuchni.
W każdej chwili można zmienić zdanie, dodać jakiś składnik, użyć zupełnie innych przypraw i... stworzyć coś zupełnie innego.

JAK LUBIĘ GOTOWAĆ?

Zdrowo, smacznie i kolorowo. Nie mam swojej ulubionej kuchni czy techniki gotowania. Lubię różnorodność więc po prostu urzeczywistniam to, co akurat chodzi mi po głowie. W moich przepisach najczęściej przewijają się inspiracje kuchnią włoską oraz klasyczną kuchnią polską. Lubię wymyślać lżejsze i zdrowsze wersje klasycznych przepisów - i nie mniej smaczne.
Bez ograniczeń czasowych. W gotowaniu dążę też do tego, aby składniki potrawy były jak najmniej przetworzone, żeby nie były gotowymi produktami, ale świeżą żywnością, z której można stworzyć coś smacznego i zdrowego.
Zależnie od nastroju. Lubię kuchnię azjatycką - dania z woka, połączenia ostrych i słodkich smaków.
Często jednak wracam do klasyki i kuchni typowo "męskiej" - steki, pół surowe mięsa, pieczenie - jak całe gęsi, kaczki, perliczki.
Ale zdarza się też, że odpoczywam od mięsa przez jakiś czas i moja kuchnia wypełnia się daniami wegetariańskimi.

CO DAJE MI GOTOWANIE?

Chwilę skupienia i trening cierpliwości.
Jest dla mnie jedną z najwyższych form wypoczynku:)
Relaks i odpoczynek. No i ten moment wyczekiwania jaki będzie rezultat ;)

CO MNIE INSPIRUJE?

Koncepcja slow food i slow life. Nawet prowadząc aktywne życie zawodowe można spędzać czas wolny w trybie slow i cieszyć się chwilą.
Piękne zdjęcia potraw, aromatyczne zapachy, nowe smaki i kuchnia filmowa.
Kulinarnie inspiruje mnie „stara” kuchnia, zapomniane przepisy i tradycje. To, że nie tak wiele lat temu wszystko w zasadzie robiło się własnymi rękami - wędliny, przyprawy, przetwory. A teraz w czasach gdzie wszystko można kupić gotowe - warto zainspirować się przeszłością.

A PRYWATNIE?

Zawodowo zajmuję się prowadzeniem projektów informatycznych w międzynarodowej korporacji. Wspólnie z Michałem stworzyliśmy cały portal technicznie od podstaw. W wolnych chwilach go rozbudowujemy i dopieszczamy. Gotowanie jest dla mnie odpoczynkiem i odskocznią od codziennego pędu dnia. Ponadto lubię książki (nie tylko kulinarne) i podróże. Marzę o kulinarnej podróży po Europie.
Z cyklu 5 faktów o mnie:
1. Uwielbiam słodycze.
2. Wolę przygotowywanie wypieków niż obiadów.
3. Nie do przełknięcia są dla mnie rodzynki, galaretki w czekoladzie i delicje.
4. Oprócz obszarów kulinarnych interesuje mnie tematyka jeździecka oraz design w meblarstwie i jego historia.
5. Z wykształcenia jestem technologiem drewna.
Pracuję jako architekt systemów informatycznych w dużej korporacji. Zajmuję się tworzeniem i projektowaniem systemów informatycznych i połączeń między nimi.
Napisanie wspólnie z Kasią bloga kulinarnego było świętną rozrywką i powrotem do czasów programowania.
Wolne chwile spędzam aktywnie - podróże, squash, wycieczki rowerowe. A jeśli chcę się zrelaksować i odpocząc to nie ma nic lepszego niż wanna i dobra książka.

JAKIE MAM PLANY?

Kulinarnie - eksperymenty z kuchnią indyjską.
Zawodowo - rozwijać się w obszarze prowadzenia projektów.
Prywatnie - cieszyć się życiem :)
Przygotowywać coraz zdrowsze potrawy, jeszcze lepsze ich zdjęcia, odkrywać niekonwencjonalne smaki, wdrażać więcej slowfoodowych pomysłów w mojej kuchni i przestawić się na bardziej ekologiczny styl życia.
Połączyć dwie swoje pasje: podróżowanie i jedzenie i odwiedzić większość restauracji i zakładów wytwarzających żywność, które są wpisane na listę „Dziedzictwo kulinarne”. Na początek Wielkopolska ;)