ZIEMNIAK PIECZONY Z MOZZARELLĄ Ziemniak pieczony z mozzarellą KATEGORIE Obiady Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.16)35 Michał@MilionSmaków Potrzebujesz oryginalnego i efektownego dodatku do obiadu, który w dodatku nie będzie wymagał ogromnego nakładu pracy? Mamy coś dla ciebie - ciekawy pomysł na pieczonego ziemniaka, który umili niejeden posiłek ;) SKŁADNIKI 2 szt. ziemniaków (najlepiej młode)150 g sera mozzarella4 łyżki sera żółtego (starty na średnich oczkach)2 łyżki śmietany 18%szczypiorek (do dekoracji) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 189 9,4% Bialko 11,6g 7,7% Weglow... 7,2g 3,6% Tluszcze 12,5g 20,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 759 38% Bialko 46,7g 31,1% Weglow... 28,9g 14,4% Tluszcze 50,4g 84% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dobrze umyćPołożyć ziemniaki na desce i ostrym nożem ponacinać je co około 5 milimetrów. Nacięcie powinno kończyć się jak najbliżej deski, ale tak żeby nie rozciąć ziemniaka (w zależności od ziemniaka będzie to od 2 do 4 milimetrów)Delikatnie rozchylać nacięcia i wkładać w nie plastry mozzarelli o grubości 2 milimetrówZiemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielu czynników, lepiej więc obserwować ziemniaki czy są już dobrze przyrumienione na górze i miękkie w środku (można sprawdzić wykałaczką)Po upieczeniu posypać ziemniaki żółtym serem i zostawić w wyłączonym piekarniku aż ser się rozpuściPolać każdego ziemniaka łyżką śmietany i posypać pokrojonym szczypiorkiemPodawać ;)