OMLET LIGHT Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Omlety to bardzo popularne dania śniadaniowe. Samych sposobów wykonania "ciasta" na omlet jest sporo, a wersje "nadzienia" można mnożyć w nieskończoność.
Dziś wersja light. Dużo białka, mało węglowodanów. Posiłek, który potrafi dostarczyć dużą dawkę energii, która wystarczy na kilka godzin.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki masła (do smażenia)

Nadzienie

2 plasterki szynki tradycyjnej (dowolna jaką lubimy)

50 g sera mozzarella (pół standardowej kulki)


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
232
11,6%
Bialko
14,3g
9,6%
Weglow...
1,6g
0,8%
Tluszcze
18,5g
30,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbić jajka do miseczki lub szklanki
  2. Doprawić solą i pieprzem według uznania (wystarczy szczypta soli i dwa razy tyle pieprzu)
  3. Dobrze wymieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencji
  4. Rozgrzać patelnię i rozpuścić masło. Ilość pasuje do patelni o średnicach 24 cm i 28 cm (w zależności od tego czy preferujemy grube czy cienkie omlety)
  5. Wlać jajka i przykryć pokrywką
  6. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu aż jajko na górze się zetnie
  7. Na połowie omleta ułożyć pokrojoną szynkę i mozzarellę
  8. Złożyć omlet na pół, przykryć i smażyć kolejne 5 minut aż ser się rozpuści
  9. Dobrze smakuje udekorowany świeżymi liśćmi bazylii


Omlet light z szynką i mozzarellą Przepis

Omlet light z szynką i mozzarellą Przepis

Omlet light z szynką i mozzarellą Przepis

DODAJ KOMENTARZ