KANAPKA Z PROSCIUTTO, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM W MIODZIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeśli jesteście znudzeni standardowymi kanapkami na śniadanie ta będzie w sam raz dla was. Połączenie nietypowych smaków jak ser pleśniowy, szynka prosciutto, sałata, oraz rzodkiewki i ogórki marynowane w occie i miodzie tworzy niebywałą kompozycję...


SKŁADNIKI

2 szt. rzodkiewki

bułka pełnoziarnista z ziarnami

1 plasterek szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu balsamicznego

2 łyżki sera rokpol (lub Roquefort (tu był użyty Danish blue))

sałata masłowa

4 plasterki świeżego ogórka szklarniowego

sól

1 łyżka masła


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
259
12,9%
Bialko
9,9g
6,6%
Weglow...
27,3g
13,7%
Tluszcze
12,7g
21,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rzodkiewki pokroić w plasterki i wymieszać z ogórkiem
  2. W miseczce wymieszać ocet z miodem, doprawić solą
  3. Zalać rzodkiewki i ogórki marynatą i odstawić
  4. Przekroić bułkę na pół (jeśli macie bagietkę to wzdłuż)
  5. Jedną stronę bułki posmarować serem pleśniowym, drugą cienko masłem (żeby bułka po podgrzaniu nie zrobiła się za sucha
  6. Włożyć bułkę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 5 minut (ser ma się lekko stopić a masło rozpuścić)
  7. Na patelni podsmażyć przekrojony na pół plasterek prosciutto aż zrobi się chrupiący (można smażyć na suchej patelni)
  8. Na ser pleśniowy położyć rzodkiewkę i ogórka a na to prosciutto
  9. Na masło położyć liść sałaty
  10. Kanapka jest gotowa - wystarczy ją złożyć


Kanapka z prosciutto, rzodkiewką i ogórkiem w miodzie Przepis

Kanapka z prosciutto, rzodkiewką i ogórkiem w miodzie Przepis

Kanapka z prosciutto, rzodkiewką i ogórkiem w miodzie Przepis

DODAJ KOMENTARZ