SERNIK MIGDAŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem.


SKŁADNIKI

10 szt. jajek

1½ szklanki cukru

50 g migdałów (zmielonych)

1 kg twarogu sernikowego zmielonego

budyń waniliowy w proszku bez cukru (proszek)

500 ml śmietany kremówki 36%

3 łyżeczki likieru amaretto

płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddzielić białka od żółtek. Te ostatnie utrzeć z połową cukru.
  2. Dodać budyń, zmielone migdały, twaróg oraz likier amaretto i wymieszać.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
  4. Białka ubić z drugą połową cukru i wymieszać delikatnie z masą.
  5. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 33 x 20 cm, wygładzić i posypać płatkami migdałowymi.
  6. Ciasto piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około godziny.
  7. Po wystudzeniu dobrze schłodzić przed podaniem.


Sernik migdałowy Przepis

Sernik migdałowy Przepis

Sernik migdałowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ