KLOPSIKI NADZIEWANE SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Klasyczne klopsiki są dla mnie zbyt ubogie dlatego zawsze staram się choćby troszkę je urozmaicić. W tym przepisie główną atrakcją jest leniwie wylewający się ze środka ser. Możecie użyć zwykłego żółtego ale ja polecam ser długodojrzewający w suchej skórce. U mnie sprawdził się Stary Olęder z Biedronki.
Danie to nie wymaga dużo więcej pracy niż wersja klasyczna a jest dużo bardziej apetyczne.


SKŁADNIKI

590 g mięsa mielonego wieprzowego

75 g sera żółtego (najlepiej długodojrzewający w suchej skórce)

1 ząbek czosnku świeżego

50 g sera parmezanu

1 łyżeczka suszonego oregano

pół łyżeczki cynamonu

jajko

bułka tarta (do panierowania)

oliwa z oliwek (do smażenia)

sól

pieprz czarny mielony


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
186
9,3%
Bialko
20,6g
13,7%
Weglow...
1g
0,5%
Tluszcze
10,5g
17,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso mielone zagnieć z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, startym parmezanem oraz jajkiem. Dopraw oregano, cynamonem, solą i pieprzem
  2. Masę podziel na 8 części i z każdej uformuj okrągły klops.
  3. Ser potnij na 8 kwadratowych kostek wielkości nie większej niż 1/3 klopsika.
  4. Wciśnij po jednej kostce sera do każdego klopsika i zaklej dokładnie żeby ser nie wyciekł podczas smażenia.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  7. Klopsiki obtocz w bułce tartej nadając im ładny okrągły kształt.
  8. Podsmaż je na patelni z wszystkich stron aż się zarumienią.
  9. Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy. Następnie przełóż do niego klopsiki i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.


Klopsiki nadziewane serem Przepis

Klopsiki nadziewane serem Przepis

DODAJ KOMENTARZ